Freedom House -järjestö luokitteli vuoden 2015 aikoihin Tunisian ainoaksi arabimaaksi, jossa on sananvapaus. Vastaava arvio Toimittajat ilman rajoja -järjestöltä on hiukan kielteisempi. Silti ongelmiakin on. Toimittajat saattavat joutua oikeuteen esimerkiksi viranomaisten loukkaamisesta. Tunisialainen Bloggaaja Yassine Ayari tuomittiin vuoden 2015 alussa vuodeksi vankeuteen armeijan häpäisemisestä Facebookissa. Vapauksien kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Freedom Housen vuoden 2022 raportin mukaan Tunisian asema heikkeni vapaasta osittain vapaaksi, koska presidentti Kaïs Saïed yksipuolisesti erotti ja korvasi valitun hallituksen, keskeytti toistaiseksi parlamentin työskentelyn ja asetti tiukkoja rajoituksia kansalaisvapauksille tukahduttaakseen vastustuksen hänen toimintaansa kohtaan.
Karthagon rauniot ovat yhä turistikohteena kiinnostavat. Maassa on kaikkiaan kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta: Dougga, El Jemin amfiteatteri, Ichkeulin kansallispuisto, Kairouan, Karthagon rauniot, Kerkuanen puunilaiskaupunki ja sen nekropoli, Soussen medina ja Tunisin medina. Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Tunisian suosituin laji on jalkapallo, ja maan jalkapallomaajoukkue on pelannut MM-kisoissa viidesti vuosina 1978, 1998, 2002, 2006 ja 2018. Maa on FIFA-rankingissa marraskuussa 2017 sijalla 28.
Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Koska Tunisia on pieni ja varsin homogeeninen maa, sen kansallistunne on vahva. Sitä vahvistavat muistot viimeaikaisista vaikeuksista etenkin itsenäisyyskamppailusta ranskalaisia vastaan. Tunisialaisessa ruokavaliossa vehnä on keskeisessä asemassa, ja sitä syödään sekä kuskusina että leipänä. Muita keskeisiä raaka-aineita ovat oliivit ja oliiviöljy, lampaanliha, hedelmät ja vihannekset. Yksinkertaista kuskusia syödään lähes päivittäin, ja juhlaruuaksi siitä tehdään monimutkaisempia versioita. Rannikolla syödään myös kalaa ja äyriäisiä. Maalla juodaan enemmän teetä, kaupungeissa kahvia.
Suurin osa väestöstä puhuu äidinkielenään arabiaa, mutta myös ranskaa puhutaan yleisesti. 1990-luvulla laskettiin, että äidinkieleltään ranskankielisiä oli noin 11 000 ja berberikielen puhujia 26 000. Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Tunisian valtauskonto on Islam. Open Doors -järjestön World Watch-listauksen mukaan kristityt kokevat Tunisiassa hyvin korkeaa vainoa. Järjestön mukaan kristityt kokevat suuria paineita, erityisesti perhe- ja seurakuntaelämässä. Erityisesti muslimikäännynnäisten on erittäin vaikeaa elää uskoaan avoimesti, sillä he saattavat kokea jopa väkivaltaista vastustusta perheidensä ja yhteisöidensä taholta.
Tunisiassa on 30 lentokenttää, joista tärkeimmät Tunis-Karthagon kansainvälinen lentoasema ja Djerba-Zarzisin kansainvälinen lentoasema. Uusi lentokenttä Enfidha – Hammametin kansainvälinen lentoasema valmistui lokakuussa 2009, mutta avajaiset viivästyivät vuoteen 2011. Lentokenttä on Soussen pohjoispuolella Enfidhassa ja se pääasiassa palvelee Hammametin ja Port El Kantaouin lomakohteita sekä sisämaan kaupunkeja kuten Kairouania. Tunisiassa on neljän lentoyhtiön päämajat: Tunisair, Karthago Airlines, Nouvelair ja Tunisair Express.
Rautateitä on 2 165 kilometriä ja niillä liikennöi valtion omistama SNCFT. Tunisin alueella on myös raitiovaunuverkosto Metro Leger. Tunisian merkittävimmät satamakaupungit ovat Biserta, Gabès, Radès, Sfax ja Skhira. Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Vuonna 2016 Tunisiassa arvioitiin elävän 11 134 588 asukasta. Tunisian väestö periytyy berbereistä ja arabeista. Eurooppalaisia ja juutalaisia on pienenä vähemmistönä. Noin 98 prosenttia väestöstä on islaminuskoisia. Djerban saarella on elänyt jo kauan vahva juutalaisyhteiskunta.
Pitkäaikaisen itsevaltaisen vallan syrjäyttämisen jälkeen vuonna 2011 Tunisia aloitti demokratiaan siirtymisen, ja kansalaisilla on nyt huomattavia poliittisia oikeuksia ja kansalaisvapauksia. Endeeminen korruptio, taloudelliset haasteet, turvallisuusuhat ja sukupuolten tasa-arvoon ja siirtymäkauden oikeuteen liittyvät ratkaisemattomat ongelmat ovat kuitenkin edelleen esteitä täydelliselle demokratian lujittumiselle. Presidentti Kaïs Saïedin äskettäiset hätätoimenpiteet, mukaan lukien valitun parlamentin toiminnan keskeyttäminen, ovat luoneet syvää epävarmuutta Tunisian demokratian tulevaisuudesta. Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Tunisia muodostuu 24 kuvernoraatista.
Tunesien - Frankrig VM Qatar - På TV / Streaming - Se hvor her
[[I dag-]] Australien Danmark direkte live 30 november 2022
Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Presidentti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Tunisian pääministerinä oli vuosina 2014–2015 Mehdi Jomaa. Tunisia on semipresidentiaalinen tasavalta. Tunisiassa on ollut 50 vuoden aikana vain kaksi presidenttiä. Maan ensimmäinen presidentti oli Habib Bourguiba. Vuosina 1987–2011 Zine el-Abidine Ben Ali toimi maan toisena presidenttinä, jonka aikana hallitus oli käytännössä yhden puolueen hallussa. Maaliskuussa 2011 Tunisian vallankumouksen jälkeen oikeus hajotti hallitsevan puolueen, ja maanpakoon lähtenyt presidentti ja hallitus korvattiin väliaikaishallinnolla. Vaalit suunniteltiin pidettäviksi heinäkuussa, mutta ne lykättiin lokakuuhun.
Tunisia vs France live stream: Where to watch World Cup